La història

L’INICI

La creació de l’Associació Cultural El Drac de Foc El Tallot va sorgir de l’iniciativa d’una colla d’amics, tots ells antics membres de diverses entitats de foc de la vila del Vendrell (el Ball de Diables del Vendrell, la Mulassa Feixuga, el Cabrot…). L’objectiu principal era poder gaudir de la festa del foc des d’una altra perspectiva i amb una major implicació. Les tasques de construcció de la bèstia van començar l’any 1995. Aquesta va ser llarga i costosa, a causa de la inexperiència i la dificultat de realitzar aquest tipus de construccions mitjançant tant sols recursos propis.

Finalment, per la Festa Major del Vendrell de l’any 1997 es va poder produir la desitjada estrena de la nova bèstia i d’aquesta manera l’entitat ja disposava de la seva icona representativa.

CONSTRUCCIÓ

El Tallot va ser construït pels vendrellencs Ivan Alcón, Joan Esteban, Salvador Nin, Montse Quesada, Xavier Quesada i Jordi Mercadé. Aquests dos últims en van ser, a més, els dissenyadors. L’empresa TOLDISA hi va aportar el seu assessorament tècnic perquè el Tallot fos una realitat.

Es podria dir que el Tallot és una interpretació lliure del Cèrber, el gos mitològic grec que vigilava l’entrada a l’infern. Així doncs, les principals peculiaritats del drac van ser la seva cua bífida i els personatges que sobresortien d’ell. En concret, eren dos cossos humans pels laterals i dos caps, un que sortia de l’espatlla dreta i l’altre de la cua. A més, hi ha una sèrie d’espines que van des del coll fins a la base de la cua, marcant el conjunt de la bèstia de forma més contundent. Les dimensions inicials del drac van ser 4 metres de llargada i 1,40 metres d’amplada.

La seva estructura interior va ser feta amb ferro i l’exterior amb fibra de vidre, que posteriorment va pintar-se amb pintura ignífuga. El drac va ser dissenyat per tenir 13 punts de foc: 3 al cap de la bèstia (1 al nas i 2 a la boca), 8 al cos i els 2 restants a la cua. Tant a la boca com a la cua es feien servir “carretilles” i a la resta diversos tipus de sortidors.

L’AMPUTACIÓ D’UN MEMBRE

El Tallot és un drac en canvi constant i una de les principals tragètides que ha patit ha estat l’amputació d’un dels cossos que sobresortien d’ell. El cap que sortia de l’espatlla dreta va ser retirat per poder millorar-ne el funcionament de les enceses i alleugerir pes. Un cop extret es va decidir convertir-lo en una forca. D’aquesta manera va poder sorgir un nou element d’acompanyament pirotècnic per a la bèstia, que a partir de llavors obre cada una de les enceses del drac a les actuacions, juntament amb les forques giratòries.

Durant el 2014 el drac també ha passat pel quiròfan per modificar els dos laterals del drac per tal d’alleugerir pes, fent-lo més dinàmic, a més de millorar-ne els punts on més de pot malmetre la bèstia segons el tipus de sortidors utilitzats. En aquesta última reforma les entranyes del drac han aflorat cap a l’exterior per emfatitzar la història i els motius de la pròpia existència de la bèstia.

REFORMES

Des de la seva creació, el Tallot ha patit nombrosos canvis d’imatge. No només ha variat la seva estructura externa, com hem comentant anteriorment, sinó també el seu color fins a quedar-se amb els actuals blaus, liles, vermells i negres. Coincidint amb el 15è aniversari del Drac es van afegir les urpes a la part anterior i les potes a la part posterior, finalitzant així els últims elements que restaven des del 1997. Tret d’aquestes últimes modificacions, el Drac no ha canviat de color des del 2008.

Tot plegat fa que el Drac sigui totalment diferent a la majoria de les bèsties de foc convencionals, que intenten mantenir sempre la seva forma i colors i no canvien tan freqüentment.

L’ACOMPANYAMENT

A l’inici el grup estava format per una quinzena de persones. Amb l’entrada de nous socis a l’entitat, però, s’han anat afegint una sèrie d’elements d’acompanyament, tant de tipus pirotècnics com musicals. Un acompanyament que ajuda da fer més dinàmiques les enceses i conviden al públic a passar-s’ho d’allò més bé veient els elements que el drac i el seu ball combinen a cada encesa. L’acompanyament el formen: una forca, dues masses giratòries i un grup de percussió. Un nombre d’integrants que ha anat creixent de forma important al llarg dels anys fent nombrosa la participació de l’entitat.

DRACS APADRINATS

El Tallot és padrí de foc del Drac Nyctalus Albinyanensis (2009), de l’Aguilot de Bonastre (2010) i del Rosegaescrots i la Bruixa Isolda (2015).

SORTIDES DESTACADES

Des dels seus inicis ha col·laborat en algunes celebracions d’altres colles del Vendrell, dels pobles de la comarca, del Penedès i de la resta de Catalunya i el País Valencià.

Aquests han estat, per exemple, el 20è aniversari del Drac de la Múnia (2005), el 25è aniversari del Caramot del Vendrell (2008) el 20è aniversari del Drac de Llorenç del Penedès (2008) i el bateig del Borinot de Foc del Vendrell (2010), XV Trobada de Bèsties de Foc de Castelló (2014), Aquelarre de Cervera (2014),  I Mostra Temàtica de Foc de Catalunya, Ripollet (2014), Cabrera de Mar (2015), Festivitas Bestiarum (2015)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *